Categories
Ecoland Production

De ce trebuie să cunoaștem și să ne însușim ABC-ul uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale au fost folosite de mii de ani pentru efectele lor vindecătoare și purificatoare asupra corpului uman . Numai în Biblie există 188 de referiri la aceste prețioase uleiuri. Ele au deținut întotdeauna o extremă valoare pentru doctorii și vindecătorii străvechi care le-au utilizat pentru aromaterapie, consum și aplicare pe piele. Cercetările științifice dealungul vremii au dezvăluit remarcabilele proprietăți vindecătoare conținute în aceste uleiuri esențiale.

De acea trebuie să știm că uleiul esențial este un lichid hidrofob concentrat, conținând compuși volatili de aromă din plante. Nu miră pe nimeni faptuul că uleiurile esențiale sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de uleiuri volatile, uleiuri eterice sau pur și simplu drept „ulei de…” (planta din care au fost extrase, cum ar fi uleiul de lavandă). Un ulei este „esențial”, în sensul că acesta poartă un miros distinctiv, sau esența plantei.

Uleiurile esențiale sunt adevărate minuni ale naturii. Plantele elaborează uleiuri esențiale cu scopul de a se feri de boli, de a îndepărta dăunătorii sau pentru a atrage insectele care ajută plantele în procesul de polenizare.

În natură uleiurile se găsesc în diferite părți ale plantei precum:
– în flori, în cazul levănțicii, iasomiei sau trandafirilor;
– în întreaga plantă, acesta este cazul eucaliptului sau leurdei;
– în frunze, în cazul roiniței;
– în lemn, exemplu: santal;
– în rădăcină, vetiverul;
– în rășina produsă de arbore: smirna, tămâia;
– în coaja fructelor, îndeosebi la citrice: lămâie, portocală, bergamotă.

În țesutul vegetativ, uleiurile esențiale se găsesc în celulele sferice sau în diferitele canale și cavități ale parenchimului; iar în flori se găsesc în glandele odorifere.

Pentru obținerea uleiurilor esențiale în funcție de plantă și de partea care conține uleiurile, procesul tehnologic folosit poate fi: presare la rece; distilare cu vapori de apă sau extracție cu solvenți. Trebuie știut faptul că toate aceste procedee sunt costisitoare întrucât pentru producția a 1 litru de ulei, sunt necesare câteva zeci de kilograme de plantă. Deci, pe cât de scump este ingredientul principal, pe atât de scump va fi produsul finit.

Deși sunt foarte eficiente și au beneficii multiple, este bine să învățăm care este rolul fiecăruia, cu atât mai mult cu cât intenționăm să le folosim cu scopuri precise.

Pentru a fi corect informat, este bine să citiți cu mare atenție indicațiile terapeutice sau să contactați specialiștii în aromaterapie.

Nu ezitați să ne contactați! Doar consumatorul corect informat este acela care va beneficia la maxim de beneficiile uleiurilor esențiale, pentru a-și menține starea de sănătate la parametri optimi!

Echipa Ecoland Production