Autor:Doina Berescu aromaterapeut & fondator Ecoland Production
Timp de citire 4 minute
Vorbeam despre hidrolați intr-un articol precedent ca fiind produsul secundar al distilării cu vapori de apă ai plantelor aromatice obținuți după separarea de uleiul esențial.Utilizați frecvent în stare naturală astfel cum sunt obținuți sunt din ce in ce mai folosiți in producerea cosmeticelor datorita proprietăților lor și ușurinței de utilizare.
Compușii de vapori încărcați cu molecule ar0matice (0,1-2%) au o eficiență bună iar industria cosmetică profită din plin prin utilizarea lor in productia de creme,săpunuri lichide,ape tonice de față,șampoane,loțiuni after-shave,mască facială.
Vom parcurge căteva exemple de utilizare eficientă a hidrolaților in produse cosmetice ale unor producători europeni dar și din România.
Astfel brandul Sanoflore a folosit apa florala de albăstrele(Centaurea cynatus) intr-un contur de ochi anti-oboseală tip cremă care poate fi aplicată in zona oculară pentru a îmmbunătăți aspectul .Producătorul a mizat pe proprietățile decongestionante ale apei florale de albăstrele.Deoarece sistemul limfatic si microcirculația joacă un rol important, masajul zonelor afectate cu produse adecvate ajută la reducerea umflăturii țesuturilor prin reactivarea circulației vasculare.
Apa florala de verbena(Lippia citriodora)si apa florala de mușetel(Anthemis nobilis) folosite de brandul Officinea in formularea unei creme hrănitoare revitalizante care calmează senzatia de disconfort a pielii .Aceste două ape florale au fost folosite datorită proprităților lor de calmare,linistire,tonifiere si regenerare specifice.
Marca britanică Lush apelează la hidrolatul de imortele(Helicrysum italicum) pentru o loțiune de curățare și demachiere a machiajului penrru obținerea unui efect de luminozitate prin folosirea apei florale.
Un alt brand (Naftha)creează cu succes un ser de netezire in zona ochilor folosind doi hidrolați remarcabili prin proprietățile lor:hidrolatul de floare de colț(Leontopodium alpinum) cu actiune de calmare și hidratare și hidrolatul de hamamelis(Hamamelis virginiana) pentru îmbunățirea microcirculației.
Nu putem să nu vorbim de hidrolatul de trandafir(Rosa damascena) care este folosit pe scara larga in industria cosmetică.Voi menționa doar brandul Melvita care il comercializează ca o loțiune ce pregătește pielea pentru alte produse de îngrijire a pielii.Proprietățile apei florale de trandafiri?Hidratare,regenerare și împrospătare iar ca bonus parfumul delicat specific .
Hidrolatul delavandă(Lavandula angustifolia) cu proprietăți de antiseptice dar si de linistire a pielii este folosită la scară largă la fabricarea săpunului lichid neutru vândut sub brandul Centifolia.
In cadrul Ecoland Production producem și ambalam aproximativ 20 de hidrolați pentru a fi utilizați in starea lor naturală prin vaporizare pe față sau corp.Iar in produsele cosmetice pe care le producem hidrolații de trandafir(Rosa damascena),coada soricelului(Achillea millefolium),roiniță(Melisa officinalis) sau lavandă (Lavandula angustifolia)sunt nelipsiți.Includerea lor în produsele de îngrijire a pielii dar și in cele dermatacosmeticelor destinate copiilor aduc un plus acestor produse.
Hidrolații sunt blânzi dar nu lipsiți de eficiență deoarece conțin substanțe solide solubile în apă dar și uleiuri esențiale intr-o concentrație redusă(0,1-2%).Pot fi folosiți in mod individual dar și in combinatie intre ei.O combinație ideală pentru ritualul zilnic al pielii mature este folosirea in părți egale a hidrolaților de trandafir,coada soricelului și imortele prin pulverizare de cel puțin 2 ori pe zi.