Categories
Ecoland Production

Mic ghid de aromaterapie

Aromaterapia este o terapie holistica bazata pe metode complementare medicinei clasice .

Aromaterapia contribuie la mentinerea sau redarea echilibrului sanatatii fizice, mentale si spirituale folosind uleiurile esentiale, individual sau combinatii din acestea

Beneficiile aromaterapiei

Beneficiile aromaterapiei se resimt atat la nivelul fizicului (poate ameliora simptomele unor afectiuni precum dureri de cap, dureri musculare, indigestie, reumatism, afectiuni ale pielii, sinuzite, laringite, astm, alergii, bronsite etc.), cat si la nivelul psihicului (atenueaza stresul, fricile, depresia, epuizarea, insomnia, iritabilitatea, lipsa de concentrate etc.).

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt substante lichide concentrate, volatile, prezente in plante si care constituie mirosul acestora.

Aromaterapia foloseste uleiurile esentiale pure, extrase din diferite parti ale plantelor si copacilor (radacini, frunze, flori, scoarta) prin metoda distilarii cu aburi sau prin presarea cojii in cazul citricelor.

Cum alegem uleiul esential potrivit?

Atunci cand alegem un ulei esential trebuie sa fim atenti ca eticheta sa conțina o serie de informații privind denumirea in latină a plantei, specia si subspecia plantei, organul plantei care a fost distilat, compozitia chimica a uleiului, moleculele aromatice principale, locul de origine si numele organismului de certificare bio a produsului. Este important ca uleiul esential folosit sa fie prelucrat in mod natural si nu chimic.

Uleiurile esentiale au numeroase utilizari terapeutice, iar alegerea celui mai potrivit ulei esential pentru noi depinde foarte mult de nevoia pe care o avem in acel moment. Vrei sa tratezi o arsura, o bronsita sau ai o stare de anxietate? Este binecunoscut faptul ca lavanda are proprietati calmante, iar bradul are efecte antiseptice.

Gama de uleiuri esentiale Ecoland contine o varietate de 4 uleiuri esentiale procesate in mod natural din plante provenite din culturile certificate ecologic proprii: lavanda, menta, coada soricelului, brad si lophantus.

Uleiul esential de lavanda are un efect antispasmodic, relaxant muscular, analgezic, calmant, antidepresiv, sedativ, hipotensiv, antiseptic, repelent pentru tantari si alte insecte.

Uleiul esential de menta are ca proprietati principale actiunea analgezica (dureri de cap, musculare), anestezic pentru mucoasa stomacului, prevenind greata si varsaturile, tonic si stimulent, antibacterian, antiviral, antifungic, antiinflamator.

Uleiul esential de coada soricelului este recomandat in scop terapeutic in situatii de stres, insomnia si probleme digestive. Ajuta la imbunatatirea afectiunilor legate de hemoroizi, varice, in flatulenta, indigestie, crampe, colici si constipatie.

Uleiul esential de brad poate fi folosit pentru a lupta impotriva durerilor de gat, bronsitei, sinuzitei infectiilor respiratorii, oboselii, durerilor musculare si artritei. In plus, creste metabolismul si are rol de antiseptic, antimicrobian si antibacterian natural.

Uleiul esential de lophantus provine dintr-o planta rara la noi in tara si este puternic aromat, avand gust si miros de anason, busuioc si menta. Calmeaza excitabilitatea nervoasa si totodata este de mare ajutor in tulburarile digestive (balonari, aerofagie, spasme digestive).

Produsele le gasiti in cadrul drogheriei Ecoland Production din Botosani, Piata Revolutie 11, bloc E1 parter (langa Ecomed) si pe https://ecoland-production.ro/ .

Cum pot fi utilizate uleiurile esentiale?

Metoda de aplicare o alegem in functie de efectul dorit si de uleiul esential selectat. Cititi intotdeauna eticheta uleiurilor esentiale cu atentie. Unele uleiuri esentiale pot irita pielea si necesita sa fie diluate sau inhalate. Este necesar sa testati intotdeauna uleiul esential ales inainte de utilizare prin 2 picaturi in pliul cotului si asteptati 24h.

Cele mai cunoscute metode a utiliza uleiurile esentiale sunt:

  1. Difuzorul de arome. Cel mai cunoscut si utilizat tip de difuzor este cel cu ultrasunete. Folosind ultrasunetele, difuzorul transforma apa si uleiul esential in vapori pe care ii elibereaza constant. De obicei acest difuzor are un rezervor pentru apa si ulei sau rezervoare separate pentru apa si ulei. Difuzorul Beurer creeaza o ambianta speciala cu lumina (are optiune de schimbare a culorilor LED) si cu ultrasunete prin umidificare.
  2. Evaporarea uscata. Se imbiba cateva bucati de vata sau servetele cu picaturi de uleiuri esentiale. Lasa bucatile imbibate cu uleiuri esentiale in imediata ta apropiere sau, pentru o aroma puternica, inhaleaza mirosul din bucatile imbibate.
  3. Inahalare directa. Picaturi de uleiuri esentiale sunt adaugate intr-un vas cu apa fierbinte care vaporizeaza uleiul. Pune un prosop deasupra capului si deasupra vasului cu apa si uleiuri esentiale (nu mai mult de 1-2 picaturi) si respira adanc. Nu este recomandat pentru copii.
  4. Spray. Cateva picaturi de ulei esential sunt amestecate cu apa si pulverizate in camera pentru a parfuma aerul sau pentru a schimba starea de spirit. Aceasta solutie cu apa si uleiuri esentiale poate fi folosita pentru a curate salteaua de yoga (amestec de apa cu uleiuri esentiale de lavanda) sau pentru a da un miros de sarbatoare casei (amestec de apa cu uleiuri esentiale de brad si portocala).
difuzor aromaterapie

Precautii

  • Cititi intotdeauna eticheta uleiurilor esentiale cu atentie.
  • Uleiurile esentiale pot contine compoenente alergene precum linalool, limonen sau geraniol.
    Testati uleiul esential inainte de utilizare prin 2 picaturi in pliul cotului si asteptati 24h.
  • Contraindicatii: nu se recomanda femeilor insarcinate, celor care alapteaza si copiilor sub varsta de 3 ani. Pentru copiii de peste trei ani uleiul  esential se foloseste diluat in proportie de 20 % ulei esential in 80% ulei vegetal.
  • Evitati contactul cu ochii.
  • Se pastreaza timp de 2 ani de la data fabricarii in ambalaj original, bine inchis.
  • Poate fi folosit in difuzare in forma pura la intervale de 30 minute.

Arhiva articole

Sursa: