De multe ori se pomenește zicala “Esențele tari se țin în sticluțe mici”. Poate ar fi momentul să o atribuim uleiurilor esențiale, adevărate comori de substanțe active ce pot avea mari beneficii pentru organism și imunitate.
- De ce sunt benefice uleiurile esențiale?
- Ce substanțe active regăsim în uleiurile esențiale?
- Uleiuri esențiale pentru o imunitate de fier
- Metode de utilizare
1. De ce sunt benefice uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt recunoscute pentru numeroasele lor proprietăți terapeutice, din care putem enumera suportul imunitar, beneficiile antibacteriene, antifungice, antivirale, dar și beneficiile emoționale, de relaxare și calmare. Dacă ne întrebăm cum o substanță aparent nesemnificativă poate avea așa de mare impact, trebuie să înțelegem că uleiul este responsabil în totalitate cu sistemul imunitar al plantei din care este extras. Acesta este un extract puternic concentrat, ce transportă nutrienții din plantă, responsabili pentru creșterea și apărarea de dăunători.
Beneficiile uleiurilor diferă în intensitate și varietate, în funcție de calitatea plantelor, dar și de componentele folosite, cum ar fi varietatea florilor, frunzelor, scoarței, rădăcinii și a semințelor.
Așa cum uleiul concentrează sistemul imunitar al plantei, sistemul nostru imunitar poate obține și profită de puterea plantelor. Imunitatea este responsabilă de apărarea și repararea organismului, având o capacitate uluitoare în a sintetiza anticorpi care ucid viruși și bacterii.
Din păcate, oboseala,stresul ,supraalimentația și lipsa exercitiului fizic duc la pierderea vitalității și pregătesc terenul pentru diverse afectiuni. Acesta este prilejul potrivit ca organismal uman să beneficieze de diversitatea uleiurilor esentiale, prin completarea capacității noastre de apărare. Uleiurile concentrate din plante pot stimula imunitatea și le putem utiliza prin aplicarea pe piele,prin inhalare ,difuzie sau consum intern.
2. Ce substanțe active găsim în uleiurile esențiale?
Câteva din substanțele active intens studiate de cercetători sunt eucaliptolul, timolul și carvacrolul, elemente cu puternic efect antiseptic.
Eucaliptolul sau 1,8 cineol este un oxid terpenic care are activitate dovedită asupra sistemului imunitar ducând la cresterea numărului de anticorpi in organism .Dacă acesta moleculă este asociată si cu alte molecule de tipul terpinen-4-ol ,fenoli din categoria timol si carvacrol rolul antiinfectios al acestora este asigurat.
Substanta denumita “carvacrol” este prezentă mai ales în uleiul de oregano și este adesea denumită un adevărat antibiotic al naturii, considerată ca fiind una dintre cele mai puternice antivirale, antibacteriene si antifungice substante. Nu întâmplător vechile civilizații grecești foloseau planta în tot felul de leacuri și macerate!
Carvacrolul prezintă, de asemenea, un puternic efect antiparazitar, fiind utilizat des în afecțiuni digestive. Acesta actioneaza la nivelul întregului organism si poate fi utilizat atât pentru uz intern, cât și extern.
Printre uleiurile esentiale care conțin 1,8 cineol precizăm ravintsara, eucalipt, arbore de ceai și dafin, cu rezultate uimitoare!
3. Uleiuri esențiale pentru o imunitate de fier
Am pregătit câteva recomandări de uleiuri esențiale care considerăm că pot fi utilizate în siguranță de către începători, cu efecte tonice generale asupra organismului, ideale pentru perioadele gripale și consolidarea imunității.
Uleiul esential de ravintsara
Cunoscut și sub numele de arbore de camfor, Ravintsara (Cinnamomum camphora) este o specie de arbore perenă din familia dafinului cu puternic efect antibacterian și suport al circulatiei. Aroma mentolata specifica camforului îl aseamănă cu eucaliptul, fiind bogat in 1,8 cineol, ce îi oferă și un aspect expectorant, util în cazul tusei uscate sau astmului bronșic.
Uleiul esential de eucalipt
Eucaliptul este un arbore de origine australiană cu multiple proprietăți, printre care amintim purificarea aerului, prin anihilarea alergenilor și acarienilor, pastrand de asemenea un miros placut, racoritor. Pune cateva picaturi în difuzor și bucura-te de aer proaspăt.
Uleiul esential de arbore de ceai
Arborele de ceai are proprietăți antibacteriene și antifungice, fiind folosit cu succes în caz de acnee, abcese, eruptii cutanate sau chiar herpes. Deși este un ulei antiseptic, este mai bland cu pielea, mult mai puțin iritant comparativ cu uleiul de oregano, ce trebuie întotdeauna diluat cu un ulei vector.
Uleiul esential de cimbru
Cimbrul vine ca un bun suport în circulatia venoasa deficitara, dar si in imunitate. camphene şi alfa-pinen sunt substantele ce permit aceste rezultate miraculoase, cu precădere în protejarea membranelor mucoase, intestinului și sistemul respirator.
Pe cale internă, ne oprim asupra recomandări uleiului esențial de lămâie din care folosim 3 picături în puțină miere de albine sau ulei de măsline ,dimineața si seara, timp de 10 zile în fiecare lună,cu precădere în perioada septembrie-februarie. Sustinerea hepatică,întărirea sistemului imunitar,sporirea confortului digestiv vor fi cateva din principalele beneficii ale acestei cure.
4. Metode de utilizare
Pielea este o poartă excelentă pentru pătrunderea uleiurilor esențiale .Datorită structurii moleculare foarte mici de mai puțin de 500 de uma, acestea ajung în câteva zeci de secunde în fluxul sanguin, fără ca metabolizarea hepatică să fie necesară. Astfel, uleiurile esențiale se comportă ca agenți excelenți de reechilibrare nervoasă, redare a tonusului și alungare a oboselii, cu efect rapid.
O altă metodă bine tolerată este pe cale orală, însă doar la recomandarea medicului. Orice substanță activă puternică este însoțită de riscuri și recomandări de precauție. Faptul că uleiurile esențiale sunt complet naturale nu scutește utilizatorii de posibilitatea unor alergii, iritații sau arsuri la stomac. De aceea, este important să fim deschiși în comunicarea cu specialiștii și să ne asigurăm întotdeauna că modul în care ne atribuim produsele este și unul corect.
Tocmai pentru evitarea posibilelor reacții gastrice, se recomandă consumarea uleiurilor esențiale împreună cu puțină pâine sau zahăr, pe perioade de timp controlate, contracarând agresarea mucoasei gastrice.
Uleiurile esentiale pot fi utilizate separat sau împreună si prin difuzie dar si prin inhalare direct din sticluța de ulei inspirând puternic preț de 2-3 secunde si expirând apoi ,de 4-5 ori pe zi.
Când vine vorba de aplicarea topică a uleiurilor esențiale, acestea se pot aplica singure, în cazuri specifice, sau diluate într-un ulei vegetal, precum cel de migdale sau de nuci de macadamia. Pot fi folosite comprese pentru migrene, dureri musculare, reumatice și arteriale. Chiar și colicii bebelușilor pot fi calmați prin masarea circulară a burticii cu un ulei esențial diluat în ulei de cocos!
Recomandăm întotdeauna înainte de a folosi un ulei esențial să îți faci un test de sensibilitate pentru a te asigura ca le poți folosi în siguranță și că nu vei păți nimic. Tot ce trebuie să faci este să aplici o cantitate mica de ulei esențial pe zonele ce nu sunt la vedere, precum pielea cotului, incheietura mainii, pe ceafa sau pe linia de contur a parului, iar apoi vei aștepta 12 ore pentru a vedea posibilele reacții alergice.
Este foarte important ca uleiul să fie folosit corect pentru proprietățile sale, în cantitățile potrivite. Spre exemplu, uleiul de arbore de ceai poate fi arma perfectă pentru tratarea acneei, sub supravegherea unui expert, însă în mainile nepotrivite, efectul puternic antibacterian al uleiului poate provoca agravarea și iritarea acneei, exact ce nu ne dorim.
Vă urăm spor la sănătate cu uleiuri esențiale!
“Doina Berescu, aromaterapeut & fondator Ecoland-Production”