Autor:Doina Berescu aromaterapeut & fondator Ecoland Production
Timp de citire 4 minute
Uleiurile esențiale sunt extracte de plante foarte concentrate variind de la a calma și relaxa sau a stimula și revigora sau chiar vindeca pielea și reducând anxietatea.Deci întrebarea legitimă vine:care este efectul uleiului esențial de lavandin și cum il folosești corect in ritualul de îngrijire al pielii?
Daca despre uleiul esențial de lavandă adevărat(Lavandula angustifolia) se cunosc și se publică multe studii despre lavandin lucrurile stau puțin altfel.
Lavandinul care este un hibrid intre lavanda adevărată și lavanda aspic și conține prin uleiul pe care îl furnizează un conținut ridicat de antioxidanți . Propritățile sale astrigente și antiinflamatorii sunt unanim recunoscute.Are un rol semnificativ în reducerea erupțiilor cutanate și a acneii.
Pentru piele lavandinul acționează in patru mari direcții pe care le vom prezenta pe scurt in continuare:
*Asa cum spuneam mai sus ,structura sa biochimică ,face ca uleiul esențial de lavandin să aibă un rol semnificativ in ameliorarea până la dispariție a problemelor pielii de natura eupțiilor cutanate din diverse cauze dar mai ales in situația acneei severe.
*Își aduce o contribuție importantă la reducerea excesului de sebuum in cazul pielii grase fiind un astrigent natural .Eliminând excesul de sebum de la suprafața pielii eliminând astfel strălucirea simultan cu netezirea pielii lăsând un aspect natural și sănătos al pielii.
*Având un conținut ridicat de antioxidanți uleiul esențial de lavandin este un excelent ingredient activ care ajută la combaterea radicalilor liberi care duc la îmbătrânirea prematură a pielii.Uleiul esențial trebuie integrat intr-o formulă cosmetică de îngrijire a pielii din categoria cremelor de zi sau de noapte sau a serului facial.In pofida bogăției de molecule și mai ales a diversității acestora este un ulei blând acre poate fi folosit cu succes in cosmetică.
*Având un miros dulce,ușor camforat și puțin mai puternic ca al lavandei adevărate are un rol de stimulare a simțurilor.Camforul îsi face datoria .Creierul se trezește natural și participă activ la ritualul de îngrijire al pielii.
Căt despre planta numită lavandin putem spune că este înaltă ajungând la aproape la un metru ,are spice mari,este rezistentă la boli in România fiind mai puțin cultivată.Se cultivă in general cele doua soiuri respectiv soiul Grosso care miroase puternic a camfor dar și soiul Super cu un miros mai fin.Producția ridicată de ulei esențial raportat la productia de ulei de lavandă adevărata il face să fie folosit pe scară larga in industria săpunurilor si a altor produse de uz comstic și casnic fiind de preferat uleiului sintetic.
Dar ,ca si in alte cazuri, utilizarea lui se face ținând cont de precauțiile privind aplicarea lui pe piele doar intr-un ulei vegetal , nu se aplică pe mucoase iar anumite persoane trebuie să îl folosească cu precauție(femeile însărcinate și cele care alăptează).
Hidrolații sunt blânzi dar nu lipsiți de eficiență deoarece conțin substanțe solide solubile în apă dar și uleiuri esențiale intr-o concentrație redusă(0,1-2%).Pot fi folosiți in mod individual dar și in combinatie intre ei.O combinație ideală pentru ritualul zilnic al pielii mature este folosirea in părți egale a hidrolaților de trandafir,coada soricelului și imortele prin pulverizare de cel puțin 2 ori pe zi.