Categories
Ecoland Production

Uleiurile esențuale și degerăturile – o altă abordare

Dintre solicitările acestei săptămâni  la care a trebuit să răspund (un pacient șofer de tir blocat în nămeți) am ales să vă scriu despre uleiuri esențiale și utilizarea lor pentru degerături in prima lor fază de debut, când apare eritemul, roșeața, senzația de amorțeală și furnicăturile.

Pentru a reporni circulația sângelui in zona afectată putem încerca una dintre cele două variante pe care vi le propunem:

*1 picătură de  ulei esențial de cistus cu 4 picături de ulei vegetal pentru a o aplica apoi pe zonele afectate prin masaj ușor.

* o sinergie cu eficacitate bună și ușor de preparat: 5 picături de ulei esențial de Helichrysum italicum împreună cu 15 picături de ulei esențial de chiparos în 100 de picături de ulei vegetal calophylle inophylle.

De ce aceste uleiuri esențiale?

Uleiul esential de imortele(Helicrysum italicum) pentru propietățiile sale antinflamatoare. Veziculele roșii-violet care apar pe membrele tale de la degerături pot fi reduse prin utilizarea uleiului esențial de helichrysum italian, deoarece are proprietăți antiinflamatorii. Compoziția sa de carburi sesquiterpenice precum gamma curcumenul,  inhibă sinteza leucotrienelor, mediatori ai inflamației și, prin urmare, limitează umflarea creată de inflamație și  previn astfel dezvoltarea degerăturilor. În plus, acest ulei esențial are caracteristici drenante și circulatorii, datorită compoziției sale de carburi monoterpenice, completând spectrul de eficacitate al uleiului esențial de chiparos.

Uleiul esential de chiparos  restabilește circulația sângelui datorită proprietăților sale decongestionante venoase. Bogat în carburi monoterpenice (alfa- pinene) care sunt la originea acestei activități ,uleiul essential de chiparos tonifica rețeaua de sânge prin subțierea acesteia  pentru a restabili circulația sanguină la nivelul membrelor afectate de degerături.

Uleiul vegetal de  Calophylle inophylle va restabili circulatia normala a sangelui datorită proprietăților sale tonice și protectoare pentru sistemul circulator. Acesta este întotdeauna o bună bază pentru toate sinergiile de uleiuri esențaile folosite in ameliorarea problemelor circulatorii.

La aceste recomandări se impune a menționa că această sinergie nu poate fi utilă persoanelor cu antecedente de cancer hormon-dependent sau cazuri de mastoză sau fibrom apparent,acestea trebuind să nu o utilizeze. Deoarece aceste uleiuri esențaile conțin compuși alergeni se recomandă efectuarea testului de alergie prin picurarea unei picături din uleiul folosit sau amestec in pliul cotului  înainte de orice utilizare.

Doina Berescu
Aromaetrapeut & fondator Ecoland Production