Ce este aromaterapia?
Aromaterapia este o metoda de vindecare naturala cu ajutorul uleiurilor esentiale. Omul de stiinta David Stewart spunea așa: ”Uleiurile esentiale sunt dragostea lui Dumnezeu, manifestată in molecule”.
Uleiurile esentiale sunt lichide volatile, extrase prin diverse metode, din flori (lavanda, trandafir), radacini (vetiver, leustean), seminte (morcov, fenicul, țelină), coaja fructelor (citrice), frunze (menta, roinita). O planta poate oferi uleiuri diversificate, astfel uleiul esential de portocal dulce este obtinut din coaja fructului prin metoda presării, iar uleiul esential de neroli este obtinut prin distilare cu aburi din florile de portocal.
Începuturile aromaterapiei
Dezvoltarea aromaterapiei este atribuita farmacistului francez Rene-Maurice Gattefosse, considerat fondatorul aromaterapiei moderne medicale când, din intâmplare, pentru a-și vindeca rapid arsurile de pe mână obținute în urma unei explozii din laborator, le-a acoperit cu ulei esential de lavandă, un produs ce îi era la îndemână în acel moment, și a observat cu stupoare cum rana s-a oprit din evolutie, iar mâna a început să se vindece vizibil.
Gattefosse utiliza deja cu mare entuziasm uleiurile esențiale în parfumerie, dar această întâmplare i-a stârnit interesul spre proprietățile curative ale acestora, creând astfel conceptul de aromaterapie.
Cele mai bune metode de folosire a aromaterapiei
Utilizarea uleiurilor esentiale in aromaterapie se bazeaza pe elementele chimice multiple ale fiecarui ulei, care sunt determinate prin analize de laborator și care ne furnizează calea de urmat în terapie.
Uleiurile esențiale pot fi folosite în multiple moduri pornind prin simpla mirosire a flaconului în mod profund de câteva ori pe zi, numită și olfactoterapie. Haideți să ne amintim și restul metodelor de utilizare:
- Aplicarea topică, folosind un ulei vegetal gras ca suport,
- Ingerarea cu ajutorul mierii de albine sau a uleiului vegetal de măsline
- Picurarea pe sarea de baie sau in amestec cu o substanta grasă direct in cadă
- Incorporarea in produsele noastre cosmetice
- Adăugarea în soluția de spălat vasele, podelele
- Difuzarea in incaperi cu ajutorul difuzorului de uleiuri esentiale
Cum să găsești uleiuri esențiale de calitate?
Uleiurile esențiale sunt substanțe concentrate puternice care trebuiesc folosite cu precauție. Principiul de bază al aromaterapiei este că, uneori, mai putin este mai bine. Frumusetea uleiurilor esentiale este că niciodată nu vom găsi două loturi la fel, iar complexitatea lor de molecule face posibil un numar infinit de combinații cu efecte terapeutice remarcabile. Fără a exagera, putem spune că uleiurile esentiale sunt veriga lipsă a medicinii moderne.
Odată cu acest lucru, apar și riscurile date de unicitatea produsului. Întotdeauna trebuie să ținem cont de calitatea și originea produsului. De multe ori, încântarea beneficiilor motivează antreprenorii și companiile să își dezvolte afacerea în zona aromaterapiei, însă fără a face o cercetare minuțioasă a pieței sau nici măcar consultarea unui specialist aromaterapeut.
Cel mai important lucru de luat în considerare atunci când cumpărăm uleiuri esențiale este calitatea produsului. Descoperirea celor mai bune uleiuri esențiale este o provocare deoarece piața nu oferă un sistem clar de clasificare sau certificare pentru uleiurile esențiale, cu suport guvernamental, așa cum este în cazul medicamentelor. De multe ori, asta determină ca un flacon să ajungă în rafturile magazinelor și farmaciilor cu prețuri extrem de diferite de la un brand la altul. Costurile de marketing pot impacta major aceste prețuri, fără ca acestea să reflecte cu adevărat calitatea produsului.
Din păcate, există o mulțime de produse pe care le puteți găsi online sau în magazine care nu sunt distilate corect, provin din plante puternic sprayate cu pesticide, recoltate într-o perioadă nepropice efectului maxim terapeutic sau pot include ingrediente periculoase ce nu sunt etichetate.
Iată la ce trebuie să fii atent pentru a te asigura că uleiul pe care îl cumperi este de o calitate superioară:
Culoarea și materialul sticlei
Alege întotdeauna recipiente de sticlă de culoare închisă. Un aromaterapeut priceput sau o companie care se respectă nu va folosi absolut niciodată un flacon de plastic. Uleiurile esențiale pure sunt extrem de concentrate, iar ele pot dizolva sticlele de plastic în timp, absorbindu-se în ulei și modificându-i proprietățile. Astfel, riscul de contaminare este major.
De asemenea, este important ca sticla să fie de culoare închisă pentru a proteja uleiul de razele nocive ale soarelui, ce pot modifica proprietățile acestuia. Majoritatea companiilor ambalează uleiurile esențiale în sticle mici de sticlă maro sau albastră, pentru a proteja calitatea acestora.
Verifică eticheta
Eticheta produsului ar trebui să includă numele latin al plantei, informații despre metoda de preparare și utilizare, puritatea sau alte ingrediente adăugate acesteia și țara în care a fost cultivată planta. De asemenea, este important ca producătorul să menționeze dacă produsul se poate consuma intern în siguranță. Daca produsul este făcut doar pentru utilizarea externă, asta poate arăta un posibil risc mai mare de contaminare a produsului cu pesticide.
Evaluează compania
Este bine întotdeauna să alegi o cale sigură și să cumperi produse de la o companie de aromaterapie binecunoscută și reputată, care există deja de câțiva ani pe piață. Cu atât mai mult, dacă frecventați cabinetul unui aromaterapeut, apelați la preferințele acestuia și folosiți companii aprobate de acesta. Verificați întotdeauna ca brandul la care apelați să fie folosit sau chiar creat de către aromaterapeuți.
Fii atent la costuri
Inainte de a cumpăra un produs de la o companie necunoscută, întreabă-te care ar fi explicația prețului incredibil de mic față de cele consacrate. De multe ori, prețul nu poate susține așa-zisa calitate pe care compania și-o însușește. Atât costurile materiei prime, cât și a procesului de distilare, îți pot arăta că, cel mai probabil, acel preț care sună prea bine ca să fie adevărat, chiar este nefondat. Efectul terapeutic al uleiurilor esențiale poate fi susținut doar de uleiurile pure și concentrate. Un ulei de concentrație scăzută va aduce beneficii diminuate sau chiar inexistente.
Sunt uleiuri, precum absolutul de trandafir sau tămâia, ce pot ajunge la prețuri exorbitante tocmai pentru că necesită o cantitate imensă de materie primă și condiții speciale. Astfel, în funcție de cât de implicate sunt recoltarea și producția, prețurile variază enorm. Dacă găsești un preț scăzut pentru un ulei esențial scump, cel mai probabil nu este pur.
Puritate
Este important să alegi un ulei pur și să evitați „uleiurile parfumate”. Prin uleiuri parfumate înțelegem uleiuri esențiale combinate cu substanțe chimice sau în întregime din substanțe chimice. Acelea nu sunt potrivite pentru aromoterapie – în schimb, trebuie căutați sticle care conțin un singur ulei esențial în forma sa cea mai pură, 100% ulei extract. De asemenea, ai grijă la uleiurile combinate, de tip mix. Asigură-te că eticheta include toate datele importante ale uleiurilor separate, precum numele latin și originea.
Calitate garantată cu Ecoland Production
Ecoland Production comercializeaza uleiuri esentiale naturale,in formulă unică sau in amestecuri,având profilul biochimic determinat pentru diverse afectiuni si formule pentru curătarea aerului de virusi sau ca măsură de preventie împotriva virusului Covid 19.
Ne mândrim cu faptul că Ecoland Production este o companie românească, care cultivă in județul Botoșani plante medicinale si aromatice in sistem ecologic. Folosirea numai a ingredientelor certificare ecologic presupune îndeplinirea unor standarde înalte, cu grijă și afectiune față de plante, urmărind un proces cât mai natural și lipsit de chimicale dăunătoare precum pesticidele.
De asemenea, avem în vedere ca terenul şi plantele utilizate să fie hrănite și îmbogățite doar cu îngrăşăminte organice, precum gunoiul de grajd sau compost. Cea mai mare parte din materia vegetala obtinuta este procesata in distileria proprie si transformata in uleiuri esentiale. Atunci când este cazul, putem apela și la producători sau comercianti consacrati din domeniu, din Europa și Marea Britanie, pentru obținerea materiei prime. Astfel, putem garanta întotdeauna nivelul de excelență al produselor de aromaterapie Ecoland.
Aromaterapia în contextul pandemiei
Pentru prevenția împotriva virusului Covid 19, recomandăm utilizarea a câtorva picături de ulei esential de ravintsara pe interiorul benzii metalice superioare a măstii atunci când ieșim din casă sau folosirea amestecului antivirus creat în difuzor și utilizarea la birou sau în incăperi acasă, de 3-4 ori pe zi, cate 15-20 de minute, cu pauze de minim jumatate de ora între difuzări.
Proprietățile uleiurilor includ efectul antiseptic, antibacterian și purificator al aerului, alături de un miros proaspăt și îmbietor.
Ținem să subliniem că aceasta este doar o formă de sprijinire a măsurilor de protecție deja existente și sub nicio formă nu înlocuiește spălatul mâinilor, purtarea măștilor de protecție sau distanțarea socială.
“Doina Berescu, aromaterapeut & fondator Ecoland-Production”