Categories
Ecoland Production

Difuzoarele pentru uleiuri esențiale

Autor:Doina Berescu aromaterapeut & fondator Ecoland Production

Timp de citire 4 minute

Un difuzor de uleiuri esențiale este un instrument important în orice mediu profesional și un element esențial de avut acasă. Este o modalitate de a răspândi parfumul uleiurilor esențiale prin aer, astfel încât să poată inspira parfumul liniștitor al uleiului esențial de lavandă sau parfumul invigorant al esenței de lămâie în bucătărie sau baie. Este cea mai bună modalitate de a încerca uleiuri noi cei care care sunt sensibili la aplicarea topică, păstrând în același timp toate beneficiile de difuzie.

Difuzoarele de uleiuri esențiale creează vapori parfumați cu uleiul esențial sau amestecul de uleiuri esențiale la alegere. Pentru unele difuzoare se toarnă câteva picături de ulei esențial în apa din difuzor iar in altele se atașează direct sticluța cu uleiul esential. La ambele tipuri de difuzoare, parfumul uleiului esențial este transformat în vapori care nu sunt fierbinți și, prin urmare, nu prezintă pericol de arsuri, după care aburul se răspândește în toată încăperea.
Pur și simplu, un difuzor de ulei esențial poate conține câteva picături de ulei esențial pe care le dispersează într-un vapor parfumat care este eliberat prin partea superioară sau laterală a difuzorului. Acest lucru vă permite să vă bucurați de beneficiile aromatice și de inhalarea uleiurilor esențiale fără a fi nevoie să le aplicați local. Difuzarea uleiului esențial este astfel eficientă în promovarea unei senzații de bine și a unui stil de viață mai satisfăcător.
Difuzoarele se produc în diferite forme și dimensiuni, din diferite materiale cu puteri de difuzie diferite in raport de suprafața încăperii și evident cu și prețuri diferite. Atunci când alegeți un difuzor, este important să luați în considerare anumiți factori, cum ar fi: locul în care îl plasați, dacă vrei să îl lasați într-un loc anume sau dacă vreți să îl mutați, dimensiunile camerei;, modul de curățare, bugetul.

Iată câteva din cele mai uzuale difuzoare și caracteristicile lor:

Lavandinul care este un hibrid intre lavanda adevărată și lavanda aspic și conține prin uleiul pe care îl furnizează un conținut ridicat de antioxidanți . Propritățile sale astrigente și antiinflamatorii sunt unanim recunoscute.Are un rol semnificativ în reducerea erupțiilor cutanate și a acneii.

 • Difuzorul USB
  Conceput pentru a fi convenabil și portabil, acest difuzor se strecoară cu ușurință într-o servietă sau rucsac pentru a difuza uleiurile esențiale oriunde. Se poate conecta la laptop sau la mașină. Este portabil, mic și silentios. Oferă difuzare la interval de 10, 30 sau 60 secunde, conform setărilor inițiale.
 • Difuzorul care folosește apa
  Acest difuzor de are dimensiuni clasice, si dispersează in atmosferă o ceață finî incărcată cu uleiuri esențiale.Difuiza se face la rece si funcționează și ca umidificator de aer .Acest ultim aspect este important mai ales iarna cănd încălzirea usucă mediul ambiant.Dimensiunea sa îl face un difuzor ideal pentru încăperi medii și mari.Diferite modele conțin si ,diferite setări de iluminare, inclusiv un mod de luminare care pâlpâie, care imită lumina făcută de o lumină discretă pentru a crea o atmosferă romantică.
 • Difuzorul electric prin nebulizare
  Acest model este idela pentru o difuzie puternică și silențioasă fiind cel mai potrivit dispozitiv pentru a beneficia din plin de uleiurile esențiale in starea lor pură.Acestea sunt difuzate direct atațănd sticluța in spașiul special creat sau turnănd picăturile necesare de ulei essential.acest tip d edifuzor este pentru spații mari,publice (peste 100 mp) .Mecanismul de funcționare este prin aspersia moleculeor foarte mici de uleiuri esențiale care în contact cu fluxul de aer ducec la crearea unui aerosol de particule foarte fine.
 • Difuzorul electric prin generare de căldură blândă
  Acest tip de difuzor este destinate cu predilecție încăperilor mici pănâ în 20 de mp și datorită sistemului său de autoreglare uleiurile se încălzesc până la temeperatura care le permit păstrarea proprietăților lor .

*Asa cum spuneam mai sus ,structura sa biochimică ,face ca uleiul esențial de lavandin să aibă un rol semnificativ in ameliorarea până la dispariție a problemelor pielii de natura eupțiilor cutanate din diverse cauze dar mai ales in situația acneei severe.

*Își aduce o contribuție importantă la reducerea excesului de sebuum in cazul pielii grase fiind un astrigent natural .Eliminând excesul de sebum de la suprafața pielii eliminând astfel strălucirea simultan cu netezirea pielii lăsând un aspect natural și sănătos al pielii.

*Având un conținut ridicat de antioxidanți uleiul esențial de lavandin este un excelent ingredient activ care ajută la combaterea radicalilor liberi care duc la îmbătrânirea prematură a pielii.Uleiul esențial trebuie integrat intr-o formulă cosmetică de îngrijire a pielii din categoria cremelor de zi sau de noapte sau a serului facial.In pofida bogăției de molecule și mai ales a diversității acestora este un ulei blând acre poate fi folosit cu succes in cosmetică.

*Având un miros dulce,ușor camforat și puțin mai puternic ca al lavandei adevărate are un rol de stimulare a simțurilor.Camforul îsi face datoria .Creierul se trezește natural și participă activ la ritualul de îngrijire al pielii.

Căt despre planta numită lavandin putem spune că este înaltă ajungând la aproape la un metru ,are spice mari,este rezistentă la boli in România fiind mai puțin cultivată.Se cultivă in general cele doua soiuri respectiv soiul Grosso care miroase puternic a camfor dar și soiul Super cu un miros mai fin.Producția ridicată de ulei esențial raportat la productia de ulei de lavandă adevărata il face să fie folosit pe scară larga in industria săpunurilor si a altor produse de uz comstic și casnic fiind de preferat uleiului sintetic.

Dar ,ca si in alte cazuri, utilizarea lui se face ținând cont de precauțiile privind aplicarea lui pe piele doar intr-un ulei vegetal , nu se aplică pe mucoase iar anumite persoane trebuie să îl folosească cu precauție(femeile însărcinate și cele care alăptează).

Hidrolații sunt blânzi dar nu lipsiți de eficiență deoarece conțin substanțe solide solubile în apă dar și uleiuri esențiale intr-o concentrație redusă(0,1-2%).Pot fi folosiți in mod individual dar și in combinatie intre ei.O combinație ideală pentru ritualul zilnic al pielii mature este folosirea in părți egale a hidrolaților de trandafir,coada s